Fortsatt en av Oslos fremste naturvinbarer

Brutus på Tøyen er en restaurant og nisjevinbar etablert i 2016. Her får du naturlig vin og naturlig mat – kun råvarer og produsenter de har troa på. Grillukten fra Brutus er umiskjennelig idet du tråkker på sykkelen oppover Åkerbergveien og tar en tørn inn mot brosteinen i Eiriks gate.

– Vi var det første vinstedet med utelukkende naturvin her i Oslo. Vi har fortsatt – helt objektivt sett – det stedet med det beste utvalget, sier daglig leder Hans Petter Hval.

Seks år har gått og du kan fortsatt sitte i baren med et vinglass og snacks, spise i restauranten, kombinere de to øvelsene på uteserveringen eller trekke inn i den gamle dive baren Gurken Gurken Gurken Gurken for større selskap i et separat rom.

 – Vi startet dette stedet fordi vi ville skape vår egen arbeidsplass og herje i eget hus. Ingen kan fortelle oss hvordan vi skal gjøre ting. Det er nærmest et krav når vi driver et slikt idealistprosjekt.

 – Vi er først og fremst en naturvinbar, men det også en restaurant. Du velger selv hvordan du ønsker å bruke oss. Nå blir det mange superlativer, men hos oss finner du trolig det største sortimentet av naturvin i Oslo.

Som gjest kan du også få en liten omvisning nede i grovkjelleren, også kalt hjertet av Brutus, og plukke med deg det du måtte ønske.

– Vi brenner for de små produsentene som lager vin uten for mye dilldall. Brutus’ kjeller er nøye kuratert og vi ønsker å formidle vin som vi står innenfor med. De fleste av oss som startet stedet har sommelierutdanning, men kan sjarmerende lite om klassisk vin.

Brutus’ matprofil blir beskrevet av New York Times som New Nordic, men det er ikke noe de nødvendigvis kjenner seg igjen i. Ifølge Hval vil de ikke ta på seg en tvangstrøye rundt maten de serverer. Rettene skal være basert på lokale eller norske råvarer og produkter. I tillegg sørger de for å sanke det de kan når det er sesong, enten det er sopp, hylleblomst, kvann eller geitrams.

– Vi er filosofifri når det kommer til maten vi serverer. Det du får på tallerken er det vi har lyst til å lage, enten det grilles, stekes eller syltes. Maten skal matche vinen vi serverer, og da er det fint å ikke ha noen merkelapper.

På det sjette året er naturvinbaren fortsatt et samlingssted for Oslos vindrikkende mennesker, og nærmest et obligatorisk besøk om du kommer utenbys- eller utenlandsfra.

– Vi er ikke noe «hipsterbule», her skal vi ha det hyggelig. Brutus er en nabolagsrestaurant for de som bor på Tøyen, en destinasjon for matglade turister og et perfekt sted for deg som ønsker å drikke god vin. Marcus Junius Brutus, han kompisen til Cæsar, var tross alt av plebeiisk slekt. En vanlig fyr.