10 kjappe: Gabrielle Smith

I denne spalten blir vi litt bedre kjent med folk i Lava gjennom et kort kryssforhør. Denne gangen har vi slått av en prat med Sentralens nye kjøkkensjef: Gabrielle Smith!

Hva er tre ingredienser du alltid har i kjøleskapet – og hvorfor?

Smør fordi «more butter, more better», egg fordi de har lang holdbarhet og er allsidige, samt mandelmelk fordi jeg er laktoseintollerant.

I den grad det finnes, har du en livrett?

Fylte arme riddere med bacon fra Tommy’s Diner i Colombus, Ohio. Dette er en familieeid og greskinspirert diner der du føler deg hjemme idet du går inn døra og lykkelig mett når du går. Dette er alltid et godt valg, uansett tid på døgnet.

Hva er din «guilty pleasure» når du skal lage mat til deg selv?

Jeg elsker en god skål med amerikansk frokostblanding, men det er ikke lett å finne i Norge. Jeg pleier å fylle bagen min med med dette når jeg har vært hjemom. Når det kommer til skikkelige måltider avhenger det litt på humøret, men jeg pleier å lage noe av det jeg finner i kjøleskapet. Hjemmelaget mat er alltid bedre enn de du kjøper.

Er du PREPP!-abonnent? I denne videoen viser Gabrielle deg hvordan du lager Sentralens signaturrett: Røkt betetartar med estragonmajones!

Hva er ditt favorittredskap på kjøkkenet?

«The money maker»: Slikkepotten! Den kan brukes til så mye matlaging, men det viktigste er at den kan spare kjøkkenet for mye penger fordi den sørger for at hver eneste lille bit blir brukt.

Hvilken ingrediens mener du er overrepresentert i norske kjøkken?

Jeg går alltid gjennom folks kjøleskap og frysere når jeg først er på besøk. Naturligvis spør jeg først, men det er en fin måte å bli kjent med noen på. En av tingene jeg ikke kan slenge meg med på er disse kaviartubene. Kall meg gjerne snobbete, men jeg vil ha ekte varer om jeg først skal spise kaviar. Og andre fiskeprodukter for frokost som sennepssild eller markell i tomat – jeg foretrekker egg og bacon. Noe jeg kan bli med på er frossenpizzaer, alle har en av disse liggende i fryseren, men siden ingenting er åpent på søndager skjønner jeg greia.

Fortell om din verste opplevelse på kjøkkenet!

Jeg har samlet ganske mange gjennom årene, men de fleste er NSFW. En av de verste opplevelsene jeg har hatt i Norge er da jeg skulle ha en bankett for over 100 mennesker og jeg hadde kun en liten ovn til å tilberede alt på. Ovnen hadde kapasitet til å håndtere kun 48 porsjoner av protein av gangen, samtidig som ikke var noen varmeskuff. Jeg måtte være kreativ for å få det til, men heldigvis hadde jeg noen venner med restauranter i nærheten. Alle gjestene fikk til slutt et varmt og gjennomstekt måltid til tiden!

Hvor spiser du helst i Oslo?

Vintage Kitchen for smørbrød eller for en sjelden middag når jeg har fri – de har også en killer vinliste. Løkka Deli for en fornemmelse av New York-delier. Bon Lio for en unik middag og hyggelig service.

Hva drikker du på fest? Noen tips?

Jeg starter med en god whiskey sour med eggehvite, fersk sitronjuice, god whiskey og pyntet med maraschino-kirsebær – de mørke, ikke de godterirøde. Jeg liker også bourbon eller rye. Deretter følger jeg opp med rødvin, gjerne europeisk og med litt funk, som passer til maten.

Anthony Bourdain, Gordon Ramsay, Matty Matheson eller Maangchi?

Anthony Bourdain, hands down. Jeg har alltid respektert Bourdains kokkeegenskaper, matformidling og personlighet. Han viste amerikanere hva ekte kokker var gjennom TV-programmene sine, ikke den versjonen man så på matkanalene.

Hvilken ingrediens finner man aldri i din mat?

Selv kokker har ting de ikke liker, men jeg bruker det likevel i maten jeg lager. Jeg tenker det er en tid og et sted for alt. Jeg er ikke en stor tilhenger av pepperrot å ha måttet lage juice av det. Om du trodde at løk fikk deg til å gråte… Vi bruker pepperrot ved noen tilfeller i menyen på Sentralen, og det hjelper noen retter med litt pop. La meg bare si at jeg ikke vil få mine kokker til å lage pepperrotjuice i nærmeste fremtid.

Vil du ha mer fra kokkeskolen? I denne videoen viser Gabrielle deg hvordan du lager en saftig sjokoladekake uten mel.

Her på PREPP! får våre medlemmer nye oppskrifter og videoer hver uke. Er du helt ny? Les mer om oss her eller tegn et abonnement nå.